Pages

Monday, April 18, 2011

E-mail: Αυτός ο άγνωστος

Έχω καιρό να γράψω κάτι και σίγουρα αυτό δεν είναι ένα από τα συνηθισμένα ποστ, αλλά είναι κάτι που πρέπει να γίνει γιατί έχει παραγίνει το κακό:

Ανοίγω το mail μου σήμερα (το "επίσημο", όχι αυτό για τα διάφορα register) και βλέπω ένα spam και ένα chained.
Το αρχικό σοκ ακολούθησε ένα παραλήρημα όπου έβριζα τους αποστολείς τέτοιων μηνυμάτων και, εν τέλει, αποφάσισα να γράψω αυτό εδώ μπας και βάλει μυαλό ο κόσμος. Ευγενής σκοπός και ως εκ τούτου δύσκολος, αλλά μόνο κερδισμένοι μπορούμε να βγούμε.

Αγαπητοί αποστολείς ανεπιθύμητων mail (aka spammers) ανά την Ελλάδα διαβάστε με προσοχή μπας και γλιτώσουμε από τη ΒΛΑΚΕΙΑ σας:

1ον - Chained Mails
Σταματήστε να τα στέλνετε. ΚΑΝΕΙΣ μα ΚΑΝΕΙΣ δεν πρόκειται να σας δώσει λεφτά. ΚΑΝΕΙΣ δεν κάνει τα ηλίθια τεστ που στέλνετε, είτε γιατί τα έχει ήδη κάνει αλλού, είτε -και αυτός είναι ο βασικότερος λόγος- όταν ανοίγει το mail του έχει σημαντικότερα πράγματα να κάνει.
Επίσης:
To facebook δεν θα γίνει με πληρωμή.
Το κοριτσάκι δεν θα πάρει 1ευρό για κάθε mail που θα στείλετε.
Ούτε το msn θα κλείσει.
ΞΕΚΟΛΛΗΣΤΕ! Βάλτε το μυαλό σας να σκεφτεί πριν γεμίσετε με σαβούρα το inbox μας.
Επειδή βέβαια μυαλό δεν θα βάλετε, πάμε να εξηγήσουμε μερικές άγνωστες λέξεις:

2ον - From/To/cc/Bcc
Το "From" είναι αυτό το πεδίο που θα χρησιμοποιήσουμε να δημιουργήσουμε ένα φίλτρο έτσι ώστε μόλις έρχεται mail από εσάς να το στέλνουμε κατευθείαν στον κάδο.

Το "Το" είναι το αγαπημένο σας πεδίο: Πάτε το κουμπάκι, πατάτε "επιλογή όλων" και όποιον πάρει ο Χάρος. Αποτέλεσμα:
Αν κάποιος έχει και τα 2 mail μου, βλέπω την ίδια spammeria και στα 2 και, το χειρότερο, βλέπω τα mails από όλους τους άλλους δύστυχους που είχαν την ατυχία να σας στείλουν/δώσουν ποτέ το mail τους. Και ακόμη χειρότερα επειδή πάντα βιάζεστε να πατήσετε το Forward (aka "Προώθηση") αντί για edit και να σβήσετε τα προηγούμενα mails ποιος ξέρει που θα καταλήξει αυτός ο πολύ ωραίος κατάλογος των mail.
Επειδή μάλλον αυτό δε σας λέει και πολλά, (γιατί αν σας έλεγε θα προσέχατε) στο παραπάνω σενάριο αντικαταστήστε όπου "mail" το "κινητό".
Φανταστείτε λοιπόν ότι είναι σαν να στέλνετε ένα SMS σε έναν φίλο σας, και μετά αυτός να έχει όλη τη λίστα επαφών σας και αν το έστελνε κάπου αλλού να έστελνε ΚΑΙ τη δική του λίστα μαζί με τη δική σας κ.ο.κ..

CC: Πάντα αναρωτιόσασταν τι είναι. Προέρχεται από τις λέξεις Carbon Copy και στα Ελληνικά θα το δείτε ως "Κοινοποίηση". Ουσιαστικά στέλνει ένα αντίγραφο αυτού του mail και σε άλλους εκτός από αυτούς που βάλατε στο "To" τα mail των οποίων είναι εμφανή και στους υπόλοιπους.

BCC: Ο νέος τρόπος να σπαμμάρετε τον κόσμο: Blind Carbon Copy (στα Ελληνικά μάλλον θα το δείτε ως "κρυφή κοινοποίηση"). Όπως και το παραπάνω, με την εξής σημαντική διαφορά: Όσα mails είναι σε αυτό το πεδίο ΔΕΝ εμφανίζονται.

3ον - Mail = = = Προσωπικό δεδομένο.
Και όμως είναι.
Όταν λοιπόν σας δίνει κάποιος το mail του, το δίνει ΜΟΝΟ σε σας. Όχι σε όλους τους φίλους σας. Ούτε στους φίλους των φίλων σας. Ούτε περιμένει να το δει ανεβασμένο στο Internet.
Αν σας είναι δύσκολο να το καταλάβετε, δοκιμάστε πάλι να αντικαταστήσετε όπου "mail" το "κινητό". (Βέβαια κάποιοι δεν έχουν ενδοιασμούς να ανεβάσουν και τα κινητά στη ίδια λίστα με τα mails, αλλά τι να πεις...)

Καλώς η κακώς το mail έχει γίνει αναγκαίο και όσο περνάει ο καιρός θα γίνεται ακόμη περισσότερο απαραίτητο στις επικοινωνίες μας. Κατά τη γνώμη μερικών (με την οποία συμφωνώ) είναι καλύτερο από το τηλέφωνο. Όσο νωρίτερα το καταλάβουμε, τόσο καλύτερα για όλους μας.

2 comments: