Pages

Sunday, August 22, 2010

PHP 100: Σχεδόν εισαγωγή

Ο καιρός που οι σελίδες ήταν ένα συνονθύλευμα από αρχεία HTML, έχει περάσει ανεπιστρεπτί.
Σε αυτό οφείλεται η τεράστια διείσδυση του Internet στις ζωές μας η οποία οφείλεται στις τεράστιες ευκολίες που μας έχει προσφέρει, όπως π.χ. e-shops

Φανταστείτε να γραφόταν ένα e-shop ή ένας οποιοσδήποτε κατάλογος χρησιμοποιώντας σκέτη HTML.
Αρχικά θα ήθελε για κάθε νέο προϊόν να δημιουργείς ένα (τουλάχιστον) νέο αρχείο. Όταν σκοπεύεις να έχεις 2-3  τέτοια είναι καλά, δεν υπάρχει καν λόγος να μπλέξεις με PHP και βάσεις δεδομένων κλπ.
Όταν όμως σκοπεύεις να έχεις 2-3 χιλιάδες τέτοια προϊόντα, και να προσθέτεις, ανανεώνεις, διαγράφεις καθημερινά, αντιλαμβάνεται κανείς ότι κάτι τέτοιο ξεπερνάει τα όρια του κουραστικού, και αγγίζει τα όρια του μαζοχισμού και της ηλιθιότητας.



Η PHP λοιπόν είναι μια γλώσσα προγραμματισμού η οποία εκτελείται στον server και το αποτέλεσμα που παράγει είναι αυτό που στέλνεται στον browser του τελικού χρήστη, είτε αυτό είναι html, είτε javascript, είτε κάποιο αρχείο xml, pdf κλπ.

Μπορεί με μεγάλη ευκολία να συνδεθεί και να κάνει ερωτήματα σε βάσεις δεδομένων, με πιο διαδεδομένη την MySQL.

Θα ξεκινήσω έχοντας ως δεδομένο ότι ξέρετε 2-3 πράγματα από προγραμματισμό γενικά ή έστω έχετε την ικανότητα να σκεφτείτε λογικά.

Τι θα χρειαστείτε:
Να στήσετε στον υπολογιστή σας έναν server (Apache) και να εγκαταστήσετε την PHP και τη MySQL.
Επειδή το να τα στήσει κανείς ένα-ένα είναι λίγο ταλαιπωρία, πάτε εδώ και κατεβάστε και εγκαταστήστε το Xampp το οποίο θα τα κάνει όλα αυτά μόνο του και μαζί θα βάλει και αρκετά ωραία και χρήσιμα πραγματάκια.

Μετά την εγκατάσταση ανοίγετε έναν browser και πηγαίνετε στο http://localhost και πρέπει να σας πει "It works". Αν δεν το πει, συγχαρητήρια, γράψτε ένα comment και περιγράψτε μας πώς καταφέρατε να αποτύχετε.

Τα αρχεία μας θα τα αποθηκεύουμε σε έναν φάκελο μέσα στον φάκελο εγκατάστασης του xampp ονόματι htdocs.
To localhost που γράψαμε πριν, αναφέρεται στον φάκελο αυτό.
Αν θέλουμε να έχουμε τα sites μας χωριστά ή έτσι απλά να έχουμε μια κάποια οργάνωση και όχι, δημιουργούμε μέσα στον φάκελο htdocs άλλους υποφακέλους οπότε στον δίσκο μας έχουμε κάτι σαν "C:\xampp\htdocs\site1" και "C:\xampp\htdocs\site2" κλπ, ενώ για να πάμε από τον browser μας στον κάθε φάκελο θα πρέπει να γράψουμε

"http://localhost/site1/" ή "http://localhost/site2/" αντίστοιχα.

Τελειώνοντας με τα διαδικαστικά, ας περάσουμε επιτέλους στην εισαγωγή (aka μας τα πρηξες, δείξε μας πώς γράφουμε PHP)

Ανοίγετε έναν text editor, από notepad, μέχρι dreamweaver ό,τι θέλετε. (προτείνω το notepad++, μη σας πιάσει καμιά καφρίλα και ανοίξετε κάνα word).

Γράφετε μέσα τα εξής:


<?php

 echo "Grapste edw oti thelete, akoma kai HELLO WORLD";
?>



Αποθηκεύστε το κάπου μέσα στο φάκελο htdocs με κατάληξη ".php", ανοίξτε έναν browser και ανοίξτε το από εκεί όπως είπαμε πριν (για όσους ακόμα δεν το κατάλαβαν: "http://localhost/όνομαΑρχείου.php") και δείτε το φοβερό αποτέλεσμα.

Αν δεν δείτε αυτό που γράψατε μέσα στα εισαγωγικά μέσα στο script, σημαίνει ότι κάπου κάτι κάνατε λάθος, οπότε ξέρετε τι να κάνετε. (Όχι, μην αυτοκτονήσετε ακόμα, θα σας χρειαστεί αυτό για αργότερα, σχόλιο κάντε)


Coming soon: Μεταβλητές, πράξεις, βασικές δομές ελέγχου.

No comments:

Post a Comment